Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

luni, 20 noiembrie 2017

Prajitura cu mac,mascarpone si jeleu de visine






                      E delicioasa aceasta prajitura,combinatia mac - branza - visine formeaza un trio perfect.Gustul si aromele se imbina pefect,astfel rezultand aceasta minunata prajitura.



                        Ingrediente:
                   
                    Blat: 8 oua,8 ling faina,8 ling zahar,4 ling mac,un praf de copt.
                    Crema: 250 gr mascarpone,300 ml smantana pentru frisca,200 gr zahar,coaja de la o lamaie,zeama de la o lamaie.
                    Jeleu: 1 plic gelatina,2 ling zahar pudra,300 ml zeama de visine


                      Mod de preparare:
                  Pentru blat se separa albusurile de galbenusuri.Albusurile se bat spuma tare,cu un praf de sare.Cand spuma rezultata se tine de telurile mixerului,se adauga treptat zaharul.Se mixeaza in continuare pana se topeste complet.Se adauga galbenusurile amestecand incet,cu o spatula.La urma se incorporeaza faina amestecata cu macul si praful de copt.Compozitia se toarna in tava tapetata cu hartie de copt si se da la cuptorul incins in prealabil.E gata cand e frumos crescut si trece testul scobitorii.Blatul se scoate din tava si se lasa pe un gratar la racit.
                  In acest timp se face crema.Coaja de lamaie razuita se adauga in mascarpone impreuna cu zaharul si se amesteca bine.Smantana pentru frisca se bate,apoi se adauga mascarponele si un pic de zeama de lamaie.Se amesteca totul bine.
                   Blatul cu mac se taie in doua,pe orizontala,rezultand doua foi.Se umplu cu crema de branza,iar deasupra se toarna jeleul.
                   Pentru aceasta,se fierbe zeama de visine cu zaharul pana acesta se topeste.Se ia de pe foc si,dupa 5 min.se adauga gelatina hidratata.Se amesteca bine si se lasa sa se raceasca pana incepe sa se lege.In acest moment se toarna peste prajitura,uniformizand.
                   Se da totul la rece pana jeleul e complet intarit.
                   Se scoate si se portioneaza cu un cutit bine ascutit,inmuiat in apa.


                 

duminică, 19 noiembrie 2017

Cartofi rantaliti





                        Cartofii rantaliti este o mancare traditionala din Ardeal si Banat.Se servesc ca atare si este o minunata mancare de post sau ca garnitura langa un rasol de vita sau pui.
                         Le spune cartofi rantaliti pentru ca, fiind fierti,li se adauga un rantas cu ceapa,boia si ulei.
                         Fiind o mancare traditionala,spre rusinea mea,trebuia demult postata reteta,dar  intotdeauna au fost altele prioritare.Acum am avut noroc cu Elena Bite,gazda provocarii Weekend cu spor.Ea ne-a pus la dispozitie urmatoarele teme: Aperitive,Mancaruri de post,Dulciuri.Cand am gasit reteta de Cartofi rantaliti,mi-am amintit de bucataria bunicii si mi-am spus ca acum e momentul sa aduc in actualitate aceasta reteta.Am personalizat putin reteta,sper sa nu se supere Elena,de fapt,nu e personalizare,e modul cum gatea buna acesti cartofi.


                           Ingrediente:
                      6-8 cartofi,1 ceapa mare,sare,piper,boia,ulei


                            Mod de preparare:
                       Cartofii se curata,se taie cuburi si se pun la fiert in apa cu sare.Ceapa se curata si se toaca marunt,apoi se caleste in ulei.Cand a devenit translucida,se adauga cartofii scursi bine de apa.Se amesteca  astfel incat ca sa fie bine inveliti in ulei si ceapa.Se mai lasa pe foc pana absorb tot uleiul.Se potrivesc de sare si piper.La urma se adauga o lingura de boia,se amesteca bine si se stinge focul.Pun boiaua la urma,pentru a nu avea timp sa se arda si sa devina amara.
                         In poza din imagine pe langa cartofi,am adaugat si morcovii din supa,astfel ca i-am zdrobit putin cu furculita.
                         Sunt deliciosi langa o felie de carne si minunati serviti cu niste muraturi asortate,ca mancare de post.

 

joi, 9 noiembrie 2017

Cornuri pufoase cu magiun si rahat







                      Afara e frig,ploua,e vreme de stat in casa si de savurat niste cornuri pufoase cu o cana de lapte cald.Bunica le zicea "Pufe" pentru ca sunt foarte moi si pufoase si se pastreaza astfel si a doua zi.Mi-am amintit de vremurile copilariei si am framantat si eu cateva cornuri pufoase.Umplutura este dupa gustul si preferinta fiecaruia,eu am preferat rahatul si magiunul.




                         Ingrediente:

                   1 kg faina,250 gr zahar,1 zahar vanilat,600ml lapte,20 gr drojdie,200ml ulei,coaja de portocala zaharisita,100gr rahat,magiun de prune,1 ou pentru uns deasupra


                       Mod de preparare:
             
                   Intr-o craticioara se amesteca drojdia cu o lingura de zahar pana se lichefiaza.Se adauga laptele caldut si 3 ling de faina.Se amesteca bine si se lasa deoparte pana incepe sa faca basici.
                   Intr-un vas mai mare se pregateste faina,se adauga zaharul,zaharul vanilat,un praf de sare si uleiul.Coaja de portocala se toaca marunt si se adauga la amestecul de faina.
                    Cand laptele a inceput sa faca basici deasupra,deci  s-a activat drojdia, se rastoarna peste faina si se amesteca bine cu o lingura,pana incepe sa se lege.Din acest moment se trece la framantat.Se framanta bine pana rezulta un aluat omogen,nelipicios si elastic,dar destul de moale.
                    Se pune in vas ,se presara faina si se acopera cu un servet curat.Se lasa la loc cald,fara curenti de aer sa dospeasca timp de o ora.Dupa acest timp aluatul trebuie sa-si dubleze volumul.Se rastoarna pe masa infainata si se taie in doua.Fiecare parte de aluat se intinde in foaie rotunda groasa de 0,5 mm. Cu ajutorul unui cutit bine ascutit se imparte cercul in sectoare de cerc cat de cat egale.In partea lata a fiecarei bucati de aluat se pune cate o lingurita de magiun sau o bucatica de rahat.Se formeaza cornurile ruland aluatul incepand cu partea mai lata spre varf,astfel ca umplutura sa ramana la mijloc.
                     Se pun in tava acoperita cu hartie de copt si se lasa 20 min.la temperatura camerei sa mai creasca.In acest timp se incinge cuptorul.Se ung deasupra cu ou batut si se dau la cuptor.
                      Se tin aproximativ 20-25 min,timp in care cornurile vor creste si se vor rumeni frumos. Cand sunt gata se scot din tava si se lasa sa se raceasca.
                      Se pot servi cat sunt inca un pic caldute sau reci.Sunt la fel de moi si pufoase.



marți, 31 octombrie 2017

Chec de morcovi





                     Chiar daca in vremea asta dovleacul e vedeta peste tot,eu am facut un minunat chec cu morcovi.Cu un gust si o aroma deosebite,te cucereste de la prima degustare.Si pentru ca ziceam de dovleac,cred ca morcovii se pot inlocui cu succes cu dovleacul.O sa incerc si va voi povesti ce a iesit.Deocamdata sa ne intoarcem la checul cu morcovi.




                      Ingrediente:
           
                   250gr faina,250 gr zahar tos,350 ml ulei,3-4 morcovi mari,4 oua,1 plic praf de copt,un vf sare,1 lg bicarbonat,2-3 lg scortisoara,2-3 lg nucsoara.
                   Glazura: 300gr zahar pudra,3 ling zeama de lamaie.


                      Mod de preparare:

                 Mai intai se porneste cuptorul,apoi se pregatesc tavile: se ung cu unt si se tapeteaza cu faina.Eu am folosit o forma rotunda cu cilindru la mijloc,dar se poate face si in tavi de chec.
                 Intr-un bol se amesteca faina,zaharul,praful de copt,sarea si aromele.Se adauga uleiul si ouale.Se amesteca cu mixerul pana compozitia devine omogena.La urma se adauga morcovii dati pe razatoare.
                 Compozitia se toarna in tava si se da la cuptor.Se tine aproximativ 40 min.E gata cand trece testul scobitorii.Se scoate din cuptor si, dupa ce s-a racorit putin,se scoate din tava.Se lasa sa se raceasca complet inainte de a-l glazura.
                 Pentru glazura,se amesteca zaharul pudra cu zeama de lamaie pana rezulta o pasta mai subtire.Se toarna peste chec si se lasa sa se intareasca.
                  Dupa aceasta,se portioneaza si se serveste.E delicios langa o cana cu lapte.





                   

joi, 26 octombrie 2017

Samosa cu cartofi si piept de pui





                      Pentru ca "street food" e in mare voga acum,am ales sa fac aceste samosa cu cartofi si piept de pui,o mancare indiana foarte gustoasa si satioasa.Daca adaptam condimentele umpluturii meleagurilor noastre,as zice ca sunt niste Retese umplute.Sunt delicioase servite ca aperitiv,dar merg perfect si ca gustare,iar daca se elimina carnea de pui,e o minunata gustare de post.



                      Ingrediente:
                  Aluat: 400gr faina,4 ling ulei,6 ling apa,o jumatate lingurita sare.
                  Umplutura: 5-6 cartofi,1 ceapa,1 piept pui,200 gr mazare verde,1 ling ghimbir razuit,3 ling coriandru,1 ardei iute tocat sau boia iute,1 lingurita chimion,1/2 lingurita sare,ulei.


                     Mod de preparare:
                  Intr-un bol se amesteca faina cu sarea ,apoi se adauga uleiul.Se framanta pana se obtine un aluat gros,ca de paine.Acesta se subtiaza cu cele 6 ling de apa,adaugate treptat.Se mai framanta pana aluatul se inmoaie un pic,este elastic si omogen.Se unge aluatul cu putin ulei,se acopera cu un servet curat si se lasa deoparte,sa se odihneasca 30 min.
                   In acest timp cartofii se fiarb in coaja lor.Cand sunt fierti se curata de coaja si se toaca marunt.La fel si pieptul de pui se fierbe in apa cu sare,apoi se taie cuburi mici.
                   Se incinge uleiul intr-o tigaie,se adauga ceapa tocata si se caleste pana devine transparenta.Se adauga cartofii,mazarea,pieptul de pui,ghimbirul,ardeiul iute tocat marunt,coriandrul,restul condimentelor si se caleste pentru cateva minute,amestecand mereu.Se ia de pe foc si se lasa deoparte.
                  Aluatul se mai framanta un pic,apoi se  intinde in foaie subtire,care se imparte in patrate.Fiecare patrat se umple cu amestecul de legume si pui si se indoaie pe diagonala,lipind marginile cu putina apa.
                  Intr-o cratita se incinge uleiul si se scufunda triunghirile in baia de ulei.Se tin pana devin aurii.Se scot pe servetele absorbante pentru a elimina surplusul de ulei.Sunt foarte crocante.
                  Se servesc calde,dar sunt delicioase si reci.